Booking

Historie

Skysstasjonen.

Skysstasjonen.

Stattholder Hannibald Schested opprettet i 1647 postruten fra Oslo over Fillefjell til Lærdal og Gudvangen, opp til Stalheim og videre Voss og Bergen. Ansvaret for fremførelsen av posten ble lagt på postbonden. I passende avstand til hverandre lå det postgårder der bonden ble pålagt å føre posten frem til neste postgård. Stalheim var helt fra begynnelsen en slik postgård.  Disse postgårdene ble snart et naturlig stoppested for de få reisende som fantes, her kunne de finne mat og drikke samt hvile etter en strevsom ferd.

Trafikken langs postveien, som også ble kalt ” Den Bergenske Kongevei ”, økte utover på 1700-tallet, og ca 1750 var det trafikkgrunnlag nok til å åpne skysstasjonen på Stalheim. Fra tidlig på 1800-tallet og frem til i dag har en lang rekke malere, kjente og ukjente,  funnet inspirasjon til  sine bilder i den ville og dramatiske naturen på Stalheim. De to første malerne som vi vet fant sine motiver her var danskene Johannes Flintoe og Carl Lehman, som besøkte Stalheim i henholdsvis 1814 og 1824. Mest kjent av alle Stalheimsbildene er vel imidlertid bergenseren J.C. Dahls monumentale bilde ” Fraa Stalheim ” malt i 1842 og som nå henger i Nasjonalgalleriet i Oslo.

Staleim Hotel i 1885.

Staleim Hotel i 1885.

Stalheim Hotel i 1930.

Stalheim Hotel i 1930.

Det første hotellet på Stalheim ble åpnet i 1885, og hadde allerede i 1895 plass til vel 150 gjester.  Hotellets høye standard  og den fantastiske utsikten fra Stalheim ble snart berømt langt utenfor landets grenser. Blant mange andre besøkte en av Vestlandsfjordenes mest kjente turister, Keiser Wilhelm II,  Stalheim gjentagne ganger. Og i forbindelse med et keiserbesøk midt på 1890- tallet ble det reist en minnestein, ” Til Minde om Keiser Wilhelm II besøg på Stalheim ”, på et av de fineste utsiktspunktene på Stalheim, og utsiktspunktet ble naturligvis gitt navnet Wilhelmshøi. 

Dagens hotell, det fjerde i rekken av hotell på samme sted, har 124  komfortable rom med plass til 220 gjester. Hotellets luftige og lyse salonger, møblert i en harmonisk blanding av utsøkte europeiske antikviteter og moderne skandinavisk design har en unik atmosfære preget av  tradisjon og komfort.